Logolar Neden Eskisi Kadar Değerli Değil?
Logolar Neden Eskisi Kadar Değerli Değil?
Logo, dijital ya da basılı olarak her alanda kullanılabilen kişi, işletme, kurum vb. şeyleri temsil eden simgelere denir. Logo tasarımları, markaların kişiler tarafından akılda kalmasını ve algılanmasını sağlar. Bu yüzden bir logo tasarlanırken, şirketin kimliğine, kurumsallığına ve vizyonuna uygun şekilde tasarlanmalıdır. Bu durumda logoyu herhangi bir yerde gören müşteri logoya ait olan markayı hatırlar.
Başarılı şekilde tasarlanmış olan logo, markayı rakiplerinden olumlu yönde ayıracağı gibi, başarısız bir şekilde tasarlanmış olan logo ise markaya olumsuz bir imaj katacaktır.
Logo Tasarımında Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
Logo tasarımı özen ve dikkat isteyen bir konudur. Çünkü logo tasarımında bir marka, kurum ya da kişi temsil edilmektedir. Logonuz ne kadar kaliteli ve güzel olursa, akılda kalıcılığınız da o kadar fazla olur. Logo tasarımı yaparken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır. Bu unsurları şu şekilde sıralayabiliriz;
1-Markanın sınırları aşılmamalıdır ve marka imajına zarar verecek düzeyde olmamalıdır.
2-Özgün bir şekilde tasarlanmalıdır. Alıntılara ya da kopyalara yer verilmemelidir.
3-Yanlış anlaşılacak kültürel detaylardan kaçınılmalıdır.
4-Göz yormamalı, çok fazla sembol ya da yazı eklenmemelidir.
5-Yaratıcı bir şekilde tasarlanmalıdır.
6-Gereksiz olan hiçbir detaya yer verilmemelidir.
7-Hedef kitleye göre tasarlanmalıdır.
8-Belirli dönemlerde logoda küçük değişimler yapılmalıdır.
9- Logo tasarımı yapan uzman kişilerden destek alınmalıdır.
Logo Neden Önemlidir?
Bir markanın kimliği için küçükten büyüğe her detay önemlidir. Markanın ismi, sloganı, sosyal medya paylaşımları ve reklamı gibi detaylar akılda kalıcılık ve olumlu geri dönüşler için büyük önem arz eder. Bu durumda da logo devreye girer.
Logo marka için bir yatırımdır. Markanın vizyonuna ve misyonuna yapmış olduğu yatırımlar, markanın itibarı için önemlidir. İyi tasarlanmış bir logo, markaya kazanım sağlar. Marka Pazar alanlarında kendisini simgesel olarak ifade edebilmek için de logo kullanır.
Başarılı tasarlanmış bir logo, tüketicilerde markaya olan merakı uyandırır. Bu sayede tüketicileri markaya davet eder. Yapılan araştırmalar sonucunda, satın alımların %93’ü görsel algılar ile sağlanmaktadır. Bu sebeplerden ötürü bir marka tasarımında, görsellik ve akılda kalıcılık ön planda tutulmalıdır.
Logo Mu? İkon Mu?
İkon; bilgisayarlar ve web dünyası içerisinde sıklıkla karşımıza çıkan ve yoğun bir şekilde kullanılan, herhangi bir şeyi görsel olarak ifade etmemize yarayan simgelerdir. Genellikle bilgisayarların içinde çok güçlü bir ara yüz için kullanılmakta olsalar da, web siteleri ve mobil uygulamalar üzerinden de, kişilerin aradıklarını bulmayı ve mükemmel tasarım örneği sunmak amacıyla kullanılır.
İkonlar küçük simgelerden oluşmaktadır. Birçok işletmenin, kurumun ya da kişinin kendisine ya da markasına özgün olarak tasarladığı ikonlar bulunmaktadır. Çoğu zaman marka logoları kişilere karışık ve görsel anlamda göz yorucu gelebilir. Fakat ikonlarda durum daha farklıdır. İkonlar küçük simgeler olduğu için, sade bir şekilde tasarlanmış olup, gözü yormamaktadır. Bunun gibi birçok sebepten ötürü markalar son zamanlarda logolar yerine, ikonları tercih etmektedir.
Logoların Yerini Alan İkonlar
Her işletmenin, ticari ürün ya da hizmet satan kişinin, kurumların vb. kendisine özgü bir logosu vardır. Fakat bu logolar markayı temsil ettiği ve markanın sürekliliği açısından önemli olduğu için, sık sık değiştirilemez. Bir firma web üzerinden ürün ya da hizmet satıyorsa, logodan ziyade ikon kullanmayı tercih etmektedir.
Çünkü bir firmanın ayrı ayrı birden çok ürün ya da hizmet sattığı platform olabilmektedir. Bu platformları uzun uzun yazarak, kötü bir görüntü oluşturmamak ve yer kaplamamak için simge ve ikonları kullanırlar.
Bu ikonların birçoğu bağlantı desteklidir. Ve üzerine tıklandığı zaman, kişileri ilgili sayfaya direk olarak ulaştırır. Ziyaret etmek istenen siteye ya da sosyal medya mecrasına tek bir tıklama yaparak bağlanmayı sağlar. Bu simge ve ikonların renkleri, şekli, arka planları, fontları istenildiği zaman, istenilen şekilde değiştirilebilmektedir. Bu yüzden de görsel açıdan sayfaya zenginlik katar. Bu yüzden de çok fazla tercih edilerek, kullanılırlar.
Aynı zamanda ürün ve hizmet satan markalar, kartvizitleri üzerinde de, bu ikonları kullanarak hangi platformlar üzerinden satış yaptıklarını ya da hangi iş koluna hitap ettikleri ile ilgili bilgi vermektedir. Örneğin bir markanın web sitesine girildiği zaman, o markanın İnstagram, facebook, linkedin ve buna benzer yerlerde de sayfasının olduğunu ya da mobil uygulaması olup olmadığını bu simgeler ve ikonlar sayesinde anlayabiliriz.
Kısacası ikonlar ve simgeler web sitelerinde ve sosyal medya mecralarında görsel internetin ayrılmaz bir parçası haline gelmiş ve hemen hemen tüm sanal dünyada ve mobil uygulamalarda kullanılmaya başlanmıştır.